14 July 2006

Le tour de Lance

Πώς τα φέρνει, όμως, η ζωή.

Στις 7 συνεχείς νίκες του στο Γύρο της Γαλλίας ο άνθρωπος-σύμβολο Lance Armstrong στα Πυρηνναία έπαιρνε συνήθως το προβάδισμα που του επέτρεπε να διατηρήσει το κίτρινο μπλουζάκι μέχρι τα Champs-Elysées. Τα έφερε έτσι η τύχη και στα Πυρηνναία φέτος το κίτρινο μπλουζάκι το έβαλε πάλι αμερικανός με πρόβλημα υγείας, ο Floyd Landis (σε πτώση που είχε πριν από τρία χρόνια απέκτησε πρόβλημα στο μηρό του, ο οποίος και πρέπει να αντικατασταθεί από τεχνητό οστό). Η ειρωνία είναι ότι ο Landis ήταν στην ομάδα του Armstrong μέχρι που τσακώθηκαν άγρια και αποχώρησε.

Όμως, ο Landis έχασε το προβάδισμα μόλις κατέβηκε από τα Πυρηνναία. Κι έτσι έχασαν και τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε. το νέο τους ήρωα. Αλλά έχασε και ο Γύρος την ευκαιρία να ξαναποκτήσει μέρος της παγκόσμιας προσοχής που, κάτι με το Μουντιάλ κάτι με την αποχώρηση από την ενεργό δράση του Armstrong, δεν εστιάζεται πάνω του όπως τις τελευταίες χρονιές.

Ο Lance Armstrong με όλη την ιστορία που τον ακολουθεί έδωσε πολλά στο αγαπημένο αθλητικό γεγονός των Γάλλων, αλλά, ταυτόχρονα, ταύτισε το όνομά του με αυτό τόσο πολύ που φέτος λείπει από το μέσο θεατή.

Δεν πειράζει, θα ξαναποκτήσει ο Γύρος της Γαλλίας την αίγλη που, δικαιωματικά, του ανήκει, αφού είναι ο πλέον απαιτητικός ποδηλατικός αγώνας και απαιτεί από τον κάθε ποδηλάτη ένα σύνολο ικανοτήτων. Ας "πληρώσει" για δυο-τρία χρόνια το γεγονός ότι χάρισε στον κόσμο έναν αθλητή προσωποποίηση της ελπίδας.

Πέρα από κάθε τίτλο και κάθε γύρο, υπάρχει πάνω απ' όλα η ίδια η ζωή. Και ο Lance Armstrong με τη μάχη του ενάντια στον καρκίνο και τις μετέπειτα νίκες του (πέρα και πάνω από κάθε πρόβλεψη των γιατρών του) μας έδωσε τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πάντα, όποια δυσκολία και αν αντιμετωπίσουμε.

1 comment:

Anonymous said...

In Lance We Trust.

Έχω πάει Tour De France επί Lance, (βέβαια το "έχω πάει" μεταφράζεται σε είδα λίγα [πολύ λίγα!] λεπτά από τις τόσες ημέρες..)και τολμώ να παραδεχτώ ότι κατά τη προ Lance εποχή είχα απλώς στο μυαλό μου κάπου καταχωρημένη τη πληροφορία ότι υπάρχει κάτι που λέγεται Γύρος της Γαλλίας. Παιδί της tv κι εγώ, απέκτησα ενδιαφέρον για ένα αθλητικό σπορ με αφετηρία έναν αθλητή (και πάλι!). Xαίρομαι όμως που έστω κι έτσι "γνώρισα" και τον Tour de France και τον Lance.